Hem/
Ordlista/
Nominell ränta

Förstå Nominell Ränta: En Grundläggande Guide

Vad är Nominell Ränta?

När du undersöker alternativ för lån, är termen "nominell ränta" en du ofta stöter på. Men vad betyder det egentligen? Nominell ränta är den basränta som en långivare tar ut för att låna ut pengar. Den representerar den grundläggande kostnaden för lånet, utan att ta hänsyn till ytterligare avgifter eller komplexa ränteberäkningar som ränta-på-ränta-effekter.

Hur Beräknas Nominell Ränta?

Beräkningen av nominell ränta är rättfram. Det är helt enkelt en procentandel av det totala lånebeloppet som betalas till långivaren varje år. Om du till exempel lånar 100 000 SEK med en nominell ränta på 10%, kommer du att betala 10 000 SEK per år i ränta.

Nominell Ränta vs. Effektiv Ränta

Det är viktigt att inte förväxla nominell ränta med effektiv ränta. Medan den nominella räntan bara inkluderar räntekostnaden, omfattar den effektiva räntan alla avgifter och kostnader som är förknippade med lånet, vilket ger en mer fullständig bild av den totala kostnaden. När du jämför olika långivare är det därför viktigt att kolla på alla kostnader för att få fram vad den faktiska kostnaden är.

Nominell Ränta i Praktiken

På Pantlån.se, när du lånar pengar med dina smycken som säkerhet, presenteras den nominella räntan tydligt. Detta gör det enkelt för dig att förstå vad den grundläggande kostnaden för ditt lån. När du får ditt låneerbjudande anges både den effektiva räntan, och den nominella räntan så att du kan fatta bra informerade beslut.

Exempel på Nominell Ränta Användning

Anta att du överväger att låna 10 000 kr för att finansiera ett personligt projekt. Två olika långivare erbjuder följande villkor:

  • Långivare A: 15% nominell ränta, med noll kronor i uppläggningsavgift.
  • Långivare B: 10,5% nominell ränta, uppläggningsavgiften på lånet är 600 kr.


Trots att Långivare B har en lägre nominell ränta, är det viktigt att även titta på andra avgifter som kan tillkomma för att få en helhetsbild av lånet. I det här fallet har långivare ett en nominell och effektivränta på 15% och den totala kostnaden för lånet är 1500 kr. I långivare B är den effektiva räntan 23,96% och totalkostnaden är 2396 kr. Trots att långivare B har lägre nominell ränta är det alltså ett dyrare lån.

Vill ha hjälp med att jämför våra lån mot en annan långivare? Skriv till oss så hjälper vi dig!

Lånekalkylator

Räkna ut hur mycket du kan låna baserat på värdet på dina föremål.

Föremåls värde

600

kr

Ungefärligt lånebelopp

600

kr

Fortsätt till ansökan
Thanks for the numbers, they could be going to your emails. But they're going to mine... Thanks ;D
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Har du fler frågor eller funderingar? 

Chatta med oss: